caravane d’Utrecht

caravane d’Utrecht


Als feestelijke variant op de Caravane Publicitaire die in de Tour de France aan het peloton vooraf gaat, trekt op de vooravond van Le Grand Départ op vrijdag 3 juli tussen 19.15 en 21.00 uur een carnavaleske fietsende parade dwars door de stad Utrecht. In een bonte processie van allerlei fantastische installaties met rijwielen, in alle soorten, maten en functies. Omgeven door muziek van fanfares, harmonieorkesten, brass bands uit heel Utrecht, zoals het 100-koppig Orchestre Bicyclette. La Caravane d’Utrecht is een van de ‘eye catchers’ van Le Tour Utrecht en daagt bewoners van alle leeftijden en culturele achtergronden uit tot actief meedoen.

Alle wijken uitgedaagd… 

In alle wijken van de stad wordt gewerkt om onderdeel uit te maken van dit Fietscorso met onderscheidende installaties die ontstaan zijn in de wijk zelf en die iets vertellen over de fiets in die specifieke wijk. In de Caravane is ruimte voor ieders creativiteit! Iedereen heeft wel iets met (of tegen) de fiets, voor elke leeftijdsfase heb je een fiets. Van driewielers tot rouwfietsen. Wat je fietst ben je zelf. Utrecht is een Fietsstad. De optocht verbeeldt de relatie van Utrecht met de fiets. Van de eerste voorzichtige probeersels met zijwieltjes tot aan de laatste trapbewegingen op een verzorgingstandem. Partou, kinderopvang met diverse sport-BSO’s en cultuur-BSO’s verzorgt het eerste peloton. De Caravane wordt afgesloten door een peloton van 102 senioren op duofietsen, rolstoelen, handbikes, scootmobiels. AxionContinu, grootste zorginstelling van de stad, verzorgt dat afsluitende peloton. Daartussen de hele levensloop van een mens met zijn fiets.

De heroïek van alledag 

Als een reeks overwinningen,heroïsche momenten. De zijwieltjes die worden weggehaald in een mengsel tussen angst en verlangen, de eerste solo rit in een vlaag van gevonden autonomie, de route naar de middelbare school geoefend door de scholier die volgend jaar leerling wordt, de eerste kuspartij tegen een dijk aan met in de achtergrond het geluid van draaiende spaken van fietsen op de grond, de eerste keer op de fiets naar een andere stad en de daarbij horende grenzeloze (want voorbij de stadsgrens) vrijheid. Je eerste verhuizing met een bakfiets naar een te dure studentenkamer, je fietstocht naar de nieuwe baan. Het monteren van je eerste kinderstoel, je eerste fietsvakantie na je pensionering met de kampeerspullen in een daartoe aangeschaft karretje. Het is de heroïek van alledag, met dat zweempje nostalgie. Het zijn al die fietstochten die we allemaal hebben gemaakt en zullen blijven maken. Dit vormt de baseline van de optocht, met de kleintjes op de driewielers voorop en de senioren met hun handbikes en duofietsen in de staart van het peloton.

www.utrecht2015.com