VJ on TOUR

VJ on TOUR


Donderdagavond 26 maart was het precies 100 dagen voor de Grand Depart. We markeerden dit moment met VJ on Tour, een wervelende show waarbij het Stadskantoor en de trappen van het Jaarbeursplein het canvas vormden van zinnenprikkelende videomapping projecties en muziek. Onder aanvoering van Born Digital, gaven 50 kunstenaars een audiovisuele show met maar liefst 11 megaprojectoren.

Let’s ride!
Het inspirerend lijnenspel van de gevel van het nieuwe Stadskantoor vormde het decor voor een uitbundige beeldenstroom rond het avontuur van de Tour de France. De sensatie, het wiel, de achtervolging, de race tegen de klok en het gevaar van de hoogte. Ratelende geluiden van derailleurs, claxons, kettingen en een op hol geslagen peloton verweven met onstuimige beats van ervaren dj’s op de trappen van het Jaarbeursplein aangevuld met de tricks & move van onder andere freestyle BMX-ers en dans.

De creaties
Naast de ‘fietscultuur’ en het ‘wielercircus’ liet VJ on Tour zich inspireren door kunstenaars, zoals Jean Tingeley. Het wiel, dat zoveel aanknopingspunten biedt, staat in zijn kunst centraal. Het wiel symboliseert de tijd en beweging. De race tegen de klok, diegene die het gehele parcours in de kortste tijd weet af te leggen, wint per slot van rekening. De Tijd, of het draaiende Rad der Tijd biedt een zee van tijd of is de tijd die schept en weer vernietigt. Dit is de centrale idee van waaruit het makerspeloton van VJ on Tour vertrekt.

Bijzondere combinatie van nieuwe media op gebouwen
VJ on Tour is losjes gebaseerd op VJ op de Dom (2009-2013). De Domtoren, het aloude icoon van de stad, was het canvas waarop audio/visueel kunstenaars hun beelden projecteerden. In 2011 won VJ op de Dom de nationale prijs voor ‘Beste Regio Evenement van Nederland’De combinatie van nieuwe media met cultureel erfgoed bracht grote belangstelling uit de rest van het land.

Het makerspeloton
Het deelnemersveld dat hard werkte aan dit bijzondere evenement bestond ondermeer uit:

Studio Plumeau, Myrthe van de Weetering, Tijs Ham, Terugklap, Light Up, Julien Mier, Danibal, Metro DJ Team, Colorbleed, NOTAbene Visual (TR), Koenst, Takuma Nakata (JP), Frenquency & DNKRS, Stichting Multidisciplinairy Arts Utrecht (MAU), De Vrijstaat KinderKunstAcademie & Metropole Orkest, Luc Buker & Yori Kandziora (HKU), Michiel Bos / Eye & I visuals, Pyropix, Noisia, Roy Gerritsen, Yonni de Haar, Boompje Studio, Mark Nieuwenhuis, VJ Illuminator, Zesbaans, Janisdeman, LotteZ, Sander Houtman, Boudewijn de Kraaij, Dominic van Buul en Yuri Keukens, D.A.M.N. STUDance onder leiding van Lenna Schouten, Brotherhood, Sietse van Berkel (Act BMX), Utrechts Dichtersgilde en Born Digital.

lees meer op www.utrecht2015.com…

lees meer op Facebook…