Sound of Freedom

Sound of Freedom


Tijdens de ‘Koude Oorlog’ stegen dagelijks met veel gebrul Amerikaanse straaljagers op van de vliegbasis Soesterberg. ‘The sound of freedom’ noemden omwoners het overweldigende geluid, soms met een ironische ondertoon. Vrede van Utrecht sloot het grote vieringjaar af op de Internationale Dag van de Vrede, zaterdagavond 21 september, met Sound of Freedom op de vliegbasis Soesterberg. Dit keer niet met straaljagers, maar met regionale musici, de Nederlandse krijgsmacht én een groot vredesconcert op de kruising van de landingsbanen. Hoe klinken vrede en vrijheid op een voormalige militaire basis?

Het programma was een rijke mix van een klankenspel met geluiden van de basis, van een massale vredesmaaltijd in het sheltergebied, van een spectaculaire militaire demonstratie én van een spetterend concert van het Metropole Orkest & Gasten (Douwe Bob, Wende Snijders, Omar Offendum, PAX, Karsu Dönmez en Oleta Adams) waarin ieders herinnering werd geprikkeld via flarden uit het muzikale repertoire van oorlog en vrede, vanaf de Tweede Wereldoorlog via Vietnam tot nu, met sfeervol beeldmateriaal.

Mijn rol in het geheel: producent.

Opdrachtgever: Vrede van Utrecht, Petra Remmen