rob


Ik ben geboren in 1967 en opgegroeid in Nijkerk en Amersfoort. Na de middelbare school en wat baantjes hier en daar begon ik mijn studie aan de NHTV in Breda. Ik specialiseerde me in vrijetijdsmanagement, specifieker in de organisatie van evenementen. Via een droomstage bij het Oerol Festival rolde ik vloeiend de culturele evenementenwereld in. Ik heb van alles gedaan. Van jongste bediende tot kaartverkoopmanager, allemaal onder de noemer evenementenproductie te scharen.

Cultuur met een maatschappelijk doel

Na een kortstondig uitstapje in het Land van Ooit in 1997 kwam ik toch weer terug naar de cultuur, nu ging het van productieleider tot producent bij grote festivals. Tot ik de behoefte voelde om in mijn werk meer bij te dragen aan de wereld dan slechts cultureel vermaak. Als projectmanager bij Ideëel+ kon ik volop gestalte geven aan die wens. Ik heb daar vele mooie, maatschappelijk verantwoorde projecten mogen realiseren voor onder andere het NIGZ, NCDO, Kunstenaars & CO, lokale overheden, VARA, Skanfonds en Amnesty International, soms ook met een cultureel randje.

Zelfstandig ondernemerschap

In 2008 zette ik de stap naar zelfstandigheid, een lang gevoelde wens: rob helpt – creatie & organisatie was een feit. Ik stond nu echt op eigen benen. Het betekende ook een terugkeer naar de culturele sector, en nu steeds vaker kunst met een maatschappelijke en ideële lading. En: in de rol van projectmanager en conceptontwikkelaar. Hoogtepunten zijn Excellence in Exile, een muziektheatervoorstelling over de kracht van vluchtelingen voor het UAF, Culturele Zondag Groen! over duurzaamheid en last but not least mijn werk als producent van de Vrede van Utrecht, waar cultuur en het maatschappelijke thema oorlog en vrede hand in hand gingen in een gigantisch cultureel evenement met een diepgaande maatschappelijke betekenis.

Maar er is meer

Al van jongs af aan verdiep ik me graag in ‘de dingen achter de dingen’. De ziekte en het overlijden van mijn broer in 1988 en het feit dat ik mijn ouders op relatief jonge leeftijd ben verloren, hebben er ongetwijfeld aan bijgedragen dat ik me nog meer ben gaan interesseren voor de zaken ‘tussen hemel en aarde’. Dat begon met een opleiding tot voetreflexmassagetherapeut en veel boeken lezen over persoonlijke ontwikkeling en bewustwording. Zo rond 2005 raakte dit in een stroomversnelling. Ik ben ingewijd in de 2e graad van Reiki, geïnspireerd geraakt door het werk van onder andere Stephen R. Covey, Marinus Knoope, Manuel J. Smith, Kay Pollack en Ed J. Baas, het Taoïsme en vooral het gedachtengoed van Bert Hellinger: systemisch werken. Het werken met opstellingen vind ik zo inspirerend en fascinerend dat ik heb besloten daar meer mee te willen doen en er op den duur mijn werk van te maken.

De toekomst komt er aan

Dit alles heeft er toe geleid dat ik in 2012 begon aan de opleiding Professionele Communicatie bij Phoenix Opleidingen in Utrecht. En eind 2013 ben ik gestart met mijn coachingspraktijk: Rob van Doggenaar – coaching, persoonlijke begeleiding & training. Ik zet mijn kennis en ervaring steeds meer in voor het begeleiden en trainen van mensen. Die combinatie (zelf projecten leiden en mensen begeleiden) bevalt me erg goed en past bij me. Ik wil het in de komende jaren blijven combineren: creatie & organisatie hand in hand met coaching & begeleiding. Waar het uiteindelijk toe leidt, is nog niet duidelijk, maar dat zal zich ongetwijfeld ontvouwen in de toekomst. Ik zie hem met vertrouwen, verwondering en plezier tegemoet!

Rob van Doggenaar